Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PETE SEEGER EMLÉK LÁTOGATÁS - memorial visit

Tisztelt érdeklődő olvasó! Azzal, hogy elkészült a Seeger féle hosszú nyakú bendzsóm én magam azt gondoltam, hogy nem fog bővülni ez a menüpont hisz csak az új hangszer számára kell " megküzdenem" egy kemény tok beszerzésével, hogy ne károsodjon ez a remek hangszer és véget ér a Pete és a magam közös története.Nagyon hálás voltam érte, mert úgy éreztem, hogy rangosan sikerült megemlékeznem a 30.éves találkozásunkra! Erre azonban hamarosan rácáfolni látszik ami a jelenben zajlik! A történéséket időrendi sorrendben közkincsé teszem így mindig naprakészen lehet követni az eseményeket. Így kezdődött minden 2016. május 28 délután 17 óra körül: A hosszú nyakú elkészültét követő hétvégén Leslie barátomhoz mentem, hogy az általa játszott 12 húros dalokat videóra vegyem ezzel megteremtve annak lehetőségét, hogy tényleges jelenléte nélkül tudjak vele próbálni egy igényes műsorra ha meghívást kapunk közös fellépésre. Amikor végeztünk, megszólalt a mobil telefonom ami egy ismeretlen telefonszámot mutatott a kijelzőjén! Felvettem. Egy intelligens, kellemes hanghordozású idegen férfi mutatkozott be és közölte, hogy az USA-ból hív és rátalált a Pete Seeger webside-omra és azon túl, hogy az egész ott olvasottakhoz kedves feleségével együtt gratulál arra szeretne választ kapni tőlem, hogy ha meghívást kapnék a Sloop Clubtól ki tudnék-e utazni az USA-ba megtekinteni azokat a helyeket ahol Pete élt és megismerkedni a barátaival,közösen zenélni valamelyik programon? Ő maga magyar ám felesége amerikai és nem beszél magyarul, de pár szót Ő is szeretne beszélni velem. Ez meg is történt és egyik ámulatból a másikba estem. Hosszas bensőséges beszélgetés után azzal váltunk el, hogy egy-két hét múlva ismét telefonál miután a Sloop szervezettel beszélt és egyeztetett.

 Mondanom sem kell, hogy mekkora meglepetés volt számomra ez a váratlan telefonhívás és minden amit fent lehetett olvasni! Teljesen átjárta a lelkemet, hogy milyen óriási dolog az, hogy egy komoly létszámú a Pete-el rokon érzelmű emberek lelkülete ilyen távolságból értékelik és sajátjuknak érzik egy másik idegen embernek a hozzájuk hasonló gondolkodású magyarnak a rokon gondolkodását és cselekvését! Az jutott nyomban az eszembe, hogy amíg az ilyen dogok megtörténnek, addig van remény arra, hogy ez a világ sokkal jobbá váljon!

 Nem telt el sok idő és folytatódott az esemény sor, legnagyobb örömömre. Kaptam egy e-mailt kedves új barátomtól amit bemásolok ide.  Ez a küldemény is rendkívül rangos és hasznos!

 
Pete Seger emlek latogatas
Héten2016.06.08. 20:55
ferenc bozso«fbozso@att.net»
 
 levelet küldöttNekem
 
 

 

Tevedesbol megnyomtam a kuld gombot mielott csatoltam volna a mellekleteket, igy most mindent ujra kuldok.
 
Kedves Kalaman,
 
Nagy oromomre volt hogy tudtunk beszelgetni a mult heten. Amint emlitettem, orommel vennenk ha at tudna jonni latogatobe es meg tudna nezne ahol  Pete Seeger elt es tudna talakozni Pete barataival.
Amint azt emlitettem, mi tudnank fedezni a repuloutja koltsegeit, es nalunk ellakhatna kb. egy hetig.
Ket idopont tunik lehetsegesnek, az egyik Oktober 13-20 kozott, a masik  Oktobe 30 es Noember 7 kozott. Az elso idopont egybesik a Sloop Club Pumpkin Festival-javal, es a mosodik egybeesik egy Sloop Club havi osszejovetellel.
Probalja eldonteni melyik idopont lenne elonyosebb vagy lehetsegs.
Majd a het vegen vagy jovo het elejen felhivom hogy todott e dontesre jutni az idoponttal kapcsolatban.
 
Mellekelek ket kepet, hogy legalabb keprol ismerjen bennunket. A baloldali kep balodalan van a felesegem Susan (mogotte en vagyok). A  jobboldali kep job also sarkaban (Pete elott) en vagyok.
 
Ket hete unnepeltuk Bob Dylan 75. szuletesnapjat ahol Susan enekelt egy Bob Dylan dalt. A masodik melleklet egy Pete Seeger dal, a harmadik egy Weavers dal egy othonunkban tartot concerten  es a negyedik a "Sinnerman" raadasnak. Ezeket megnezheti a youTube-on az alabbi cimeken:
 
 
Oszinte nagyrabecsulessel,
 
                                         Ferenc es Susan

 

  2melléklet csatolmányok letöltése

 

 

 
 

 

 

Susan and Ferenc Bozso

                                                                                                          31 Picketts Ridge Road

                                                                                                          Redding, CT  06877  USA

                                                                                                          Home:

                                                                                                                     

                                                                                                          June 15, 2016

 

Embassy of the United States

Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége

Szabadság tér 12

1054 Budapest, Hungary

 

To Whom It May Concern:

 

We, Susan and Ferenc Bozso, are U.S. citizens who reside in Redding, CT USA.  The purpose of this letter is to provide a formal invitation and recommendation, together with information for a planned visit to the United States for the purpose of tourism and culture, on behalf of our friend and Hungarian citizen: 

 

Tóth Kálmán

Mátészalka u.16.

1163 Budapest, Hungary

 

Mr. Tóth is a Hungarian musician who has had a life-long devotion to American folk music and to the legendary folk musician, Pete Seeger.  For more than 30 years, Mr. Tóth has worked to popularize and teach American folk music in Hungary.  The late Pete Seeger was a personal friend of ours, and when we learned that Mr. Tóth had a long correspondence and friendship with him, we decided that his efforts should be rewarded with a visit to the U.S. to pay homage to Pete Seeger, to see where he lived and worked, and to sing and play music with Pete Seeger’s surviving friends.

 

Mr. Tóth will be staying with us at our home (31 Picketts Ridge Road, Redding CT 06896 USA) for approximately 1-2 weeks.  During his stay, we will bear all responsibilities including, but not limited to, Mr. Tóth’s finances concerning travel to and from the United States, travel to and from the destinations we will visit in the New England and Hudson Valley areas, meals, and housing.  We will also ensure Mr. Tóth’s departure prior to the expiration of his authorized stay, and that Mr. Tóth does not become a pubic charge on behalf of the United States government.

 

We respectfully request that a visitor’s visa be issued for Mr. Kálmán Tóth, with our sincere appreciation.

 

Gratefully,

 

 

 

Susan Bozso                                       Ferenc Bozso

 

Ma, 2016.06.21.-én megérkezett postai úton az útlevelem.

P6210005.JPG

 

 

A következő levél érkezett Ferencéktől.

 

Re: Amerikai vízum
Múlthéten2016.06.24. 19:06
ferenc bozso«fbozso@att.net»
 
 levelet küldöttNekem
 
 

 

Kedves Kalman,
 
Az Amerikai Kovetseg javasolja, hogy a vizummentesseg mellett jo ha az alabbi internet cimen 
 
levo javaja hogy "All eligible international travelers who wish to travel to the United States under the Visa Waiver Program must apply for authorization"
 
Ezert, ezen az "Electronic System for Travel Authorization" lapon add be az adataidat
 
Az alabbi adatokat kell beadni:
 

What You Need:

  • Valid passport from a Visa Waiver Program country.
  • Valid credit card (MasterCard, VISA, American Express, and Discover (JCB, Diners Club)) or PayPal to pay the US $14 per application.
  • Your contact information.
  • Your most recent employment information, if applicable.
 
Ha nem tudsz kredit kartyaval fizetni, akkor kerdezd meg oket hogy milyen modon tudom en innen befizetni a $14 dollart
 
A repulojegyet valoszinuleg hetfon fogom megvenni, es lehetseges hogy az utleveled szamara es az utlevelben levo pontos nevedre szuksegem lesz.
 
 Tudasd velemmel ha valami problema merul fel.
 
Udvozlettel --- Ferenc
 
 

Ferenc volt olyan kedves és megvette a repülő jegyemet, amin ez olvasható:

Indulás október 11-én  7 órakor Budapestről az Ausztria Airlines Fokker 70-es gépével, repülési idő 45 perc járatszám OS718, turista osztályon;

Érkezés Bécsbe 7 óra 45 perckor, itt várni kell 3 órát és akkor indul a járat Amerikába,

indulás Bécsből New York-ba helyi idő szerint 10 óra 45 perckor az Ausztria Airlines Boeing 767-es gépével, repülési idő 9 óra 30 perc járatszám OS087, turista osztályon;

Érkezés New York-ba 14 óra 15 perckor ottani idő szerint,

Visszaút, indulás október 20-án New Yorkból 17 óra 55 perckor ottani idő szerint a Lufthansa Airbus A340-es repülőgépével, a repülési idő 8 óra, járatszám LH1411, érkezés Münchenbe 7óra 55 perckor (21-én), itt várni kell a csatlakozásra 3 óra 45 percet,

indulás tovább Budapestre 11 óra 40 perckor a Lufthansa A321-es repülőgépével, repülési idő 1 óra 10 perc, érkezés Budapestre 21-én 12 óra 50 perckor helyi idő szerint.

A díjmentesen feladható csomag 22 kg és kézipoggyászként plusz felvihető 8 kg.

 

A régi, normál papírjegy gyakorlatilag megszűnt, az elektromos jegy kinyomtatható, de nincs rá szükség, mert a check-in

(bejelentkezési) pultnál az útleveled alapján ellenőrzik a jegyedet és kinyomtatják a beszálló kártyát. Online is be lehet check-olni, de a csomag feladás miatt úgyis sorba kell állni.

 

Tehát gyakorlatilag megvan a repülőjegyed is és már csak a vízumhoz kell kitölteni az ESTA kérdőívet.

 

A mai napon megkaptam  a vízumomat az USA-ba.

 

ENGEDÉLY MEGADVA

Utazási engedélyét megadták, és Ön jogosult a Visa Waiver Program keretében az Egyesült Államokba utazni. Az utazás jóváhagyása nem jelent biztosítékot arra nézve, hogy beléphet az Egyesült Államokba; erről megérkezéskor a belépési helyen a Customs and Border Protection (CBP) tisztje dönt.

Ha szükséges, a jóváhagyott kérelmen frissítheti a következő adatokat: cím az Egyesült Államokban, e-mail cím. Az utazási engedély eléréséhez meg kell adnia a kérelemszámát, útlevélszámát és születési idejét. Ha bármilyen más adatot meg kell változtatnia a nyomtatványon, akkor új utazási engedélyért kell folyamodnia.

FIZETÉSI BIZONYLAT

A lent felsorolt kérelmek kifizetése sikeresen megtörtént. A kérelem automatikus elutasításával jár, ha a kártyatulajdonos a banktól vagy PayPal-től a díj visszatérítését kéri. Kérjük, nyomtassa ki ezt az oldalt személyes nyilvántartása számára.

Név Születési idő Kérelemszám Útlevélszám Státusz Lejár
KALMAN   TOTH 1954.09.30. RXRXRW91R1Q222FC BH5016382 Engedély megadva 2018.07.06.

 

Miután értesítettem kedves meghívómat a vízumról a következő választ kaptam:

Re: Vízum
Héten2016.07.06. 23:22
ferenc bozso«fbozso@att.net»
 
 levelet küldöttNekem
 
 

 

Gratulalok!  Pete takes good care of you from HEAVEN! 
 
Ferenc

 
On Wednesday, July 6, 2016 2:02 PM, Tóth Kálmán <banjokalman@citromail.hu> wrote:


 

Kedves Ferenc,

Örömmel értesítelek, hogy a mai napon megkaptam a vízumot
az USA-ba a Visa Waiver Programon keresztül.
Üdvözlettel

                     Kálmán
 
 
 

Susan és Ferenc barátaim értesítése a Sloop Clearwater jegyemről és az indulásról Facebookok 09.18.-án!

Ma 2016. o9.26.-án Skype-on beszélgetés közben Ferenc megmutatta a hosszú nyakú bendzsóm tokját amit korábban megígért! Remek és nagyvonalú új barátaim vannak! ____________________________________________________________ Elérkezett a 2016.10.11. a repülés napja. Hihetetlen, hogy léteznek ilyen tiszta szívű emberek ebben a mai világban! Ilyen a Bozsó házaspár Susan és Ferenc és rengeteg hasonló ember akikkel ők barátságban vannak és közösen Pete és Toshi Seeger barátai voltak életükben és örökké azok is maradnak örökre. Mint a példa mutatja ők viszik tovább az örökséget. Sajnos, a tárhely nem teszi lehetővé azt a kimondhatatlan harmóniát és egységet valamint remek és felemelő események bemutatását így csak a leglényegesebbeket tudom ide feltenni. Reményeim szerint valamit sikerül így is bemutatnom a tisztelt olvasónak. Harminc év elteltével ismét repülhettem Bécs érintésével New Yorkba annak okáért, hogy össze kuporgattam egy hosszú nyakú Pete Seeger típusú bendzsóra emléket állítva ennek a kiváló embernek. A felszállás tökéletesen sikerült. A bécsi landolás és a New Yorkba való átszállással sem voltak gondok. Most egy hosszú út következett az óceán felett.

 

 

 

New York Kennedy reptéren Ferenc várt és útra keltünk autójával Connecticutba az otthonukba ahol saját szobám és fürdőszoba állt a rendelkezésemre. Másnap, 12.-én egy zenész barátunk kalauzolt aki Pete és Toshi baráti köréhez tartozott. Első utunk egy indián temetőbe vezetett.

Hazatérve a kirándulásból Susan profi de teljesen ismeretlen bendzsójával kellett megismerkednem! Sem a Vega Rangeremhez sem az új hosszú nyakú hagszereremhez nem hasonlított.Meg kellett barátkoznunk egymással!

Egyből a mély vízbe!Koncert New York, Beacon Seeger lakhelyén ahol esténként élő zene van.

 

A következő kiemelkedő esemény 2016.10.15.-én következett be az életemben a Hudson River Sloop Clearwater hajó útja ésannak minden eseménye.Már a vitorla felhúzása a hölgy kapitány munkadal vezényletével is nem mindennapi esemény csak úgy a sok hagszer és a közös éneklés az út során.Maradandó élmény ebben a remek társaságban!

Sajnos, mint minden ez az út is véget ért. Megtörtént a kikötés.

Ezt követően egy hangszer boltba mentünk ahol két hatalmas meglepetés is várt rám! Megkaptam a hosszú nyakú bendzsóm tokját Susantól, Ferenctől és Davidtól és feleségétől.Ezt követte, hogy kezembe kaptam Pete Seeger legelső hosszú nyakú Vega hangszerét és játszhattam rajta. Elmondhatatlan az az érzés amit akkor átéltem. Alig hittem el azt ami történt velem.

A Pete Seeger hosszú nyakú bendzsó prototípusa amelyen játszhattam David boltjában Beaconban.

 

                                                               pa150117.jpg

 

 

 

pa150116.jpg

 

 

Másnap, október 16.án egy újabb hagyományos rendezvényen vehettem részt a tök fesztiválon amit a Clearwater szervezett mint rendesen.Két színpad is állt a sok sátor között ahol enni-inni valót lehetett vásárolni és zenével kapcsolatos ereklyék is voltak. Itt kaptam egy Woody Guthrie polót a Ferenctől ajándékba. Voltak Seeger cd-k, DVD-k szóró lapok a Woody-ról és információk.

Az egyik színpadon a hangpróba után az üdvözlésem után a hölgy énekes egy dalt inprovizált Pete Seegerről a bendzsóról és a kapcsolatunkról! A hölgy neve Lydia Adams Davis .Teljesen megható volt a történet!

 

 

A fesztivált késő délután a hagyományoknak megfelelően a "American Center for Folk Mucic" rendezésében két kiváló zenekar fellépésével zárták.

A Pumpkin fesztivál záró aktusa két zenekar fellépése az " American Center For Folk Music " rendezésében. Nívós zenét hallhattunk. Susan a jegyeladásban, cd és DVD, szórólapok eladásában munkálkodott. A Ferenctől tudom, hogy a nézőszám meghaladta az ötszázat. A David a két zenekar átállása szünetében bemutatott váratlanul a közönségnek elmondva Pete Seegerrel és velem történtet és azt, hogy jelen vagyok eleget téve a meghívásuknak. Teljesen részletes és pontos információt adott a közönségnek, majd befejezte beszédét és a közönség felállva tapssal köszöntött kimondottan lelkesen. Olyan váratlan volt az egész történés, hogy egyetlen fénykép készült az eseményről. Fel kellett állnom szembe fordulva a tömeggel és meghajolva megköszöntem ezt az őszinte elismerést. Hasonló még nem fordult elő velem eddigi életemben. Félelmetes, hogy itt csak profik voltak, a műfaj krémje. Később többen külön is oda jöttek hozzám és gratuláltak. Elképzelhetetlen dolog volt ami velem történt!

                                                     megtapsoltak-500-an..jpg

                                                      

A nap zárása gyanánt Fernc közölte, hogy a Towne-ba megyünk, mert a csapat ott szokott vacsorázni és előkerülnek a hangszerek és játszanak néhány dalt.Örültem neki, mondanom sem kell gondolom!

Fényképekből készítettem videót, mert a rendszer nem enged feltölteni több képet!

A YALE egyetem megtekintése 10.17.-én történt meg ahová Ferenc autóval vitt el mint az egyik leismertebb egyetem megtekintésére az Egyesült Állomakban.Az egyetem Cannecticut állam New Haven városában található.

A 18.-át egy kis város és egyetem továbbá Woodstock megtekintésén túl egy Seeger barát megívása és Beacon vitorlás klubtól való búcsúzás töltötte ki.

Sajnálattal láttam Pete Sloop Woody Guthrie állapotát ami idén valószinű, hogy már nem kerül vízre.

Az utolsó tervezett USA programom egy meghívás volt ami vacsorával,beszélgetéssel és zenéléssel telt, bensőségesen. A férfi vendéglátónk előhozta relikviái közül többek között azt a Pete Seeger LP-t amely zenésszé tett és a 5 húros bendzsó szerelmesévé a folk zene jegyében.Ilyen kicsi a világ!

A 19.a készülődés jegyében zajlott.Most, alaposabban megnézhettem az ajándék hosszú nyakú bendzsó tokomat.Boldog vagyok, hogy ez a probléma is elhárult!

Elérkezett a látogatás vége, irány a New York Kennedy repülőtér!

A Kennedy repülőtéren egy újabb kellemes meglepetés ért! Már az feltűnő volt, hogy sehol nem volt fegyveres ellenőrző katonai csapat mint otthon a reptéren és teljesen gond mentes volt a beléptetés.A hölgytől megkérdeztem, hogy hol kell befizetni a második csomag 100 dolláros díját és hogy lehet befóliázni a hangszer tokomat? Nem tudott válaszolni amikor egy főnöknek tűnő hölgy lépett oda és megkérdezte, hogy az ott egy 5húros bendzsó tok.Meg voltam lepődve! Mondtam, hogy igen az és elmondtam a gondomat.Erre ő azt mondta, hogy van egy ajándék Lufthasa szolgáltatás és az ő csomagja ami most nincs, a tokomat ingyen fogják szállítani! Hálásan megköszöntem ő pedig odaszólított egy rakodót és közölte vele, hogy úgy bánjon a tokkal mint a hímes tojással!Nem hittem a fülemnek! Így érkezett meg Budapestre a tok az érkező csomagok közül elsőnek! Ez a dolog is teljesen rendben lezajlott. A pénzt Budapesten a bátyának elvittem a hétvégén és átadtam. A Liszt Ferihegyen Édesanyám, Öcsém és a keresztfiam, valamint a Mariann és a lányunk Claudia vártak. Véget ért ez a valószerűtlen álomutazás és még ma is alig akarom elhinni, hogy ez velem történt Pete Seegerrel és Toshival történt élő találkozásunk kelet berlini 30.évfordulóján! Hálás köszönetem mindenkinek aki felbecsülhetetlen segítségével hozzá járult, hogy ez megvalósulhatott. Megérkeztem hazámba. Budapesten 2016.10.21..JPG

 

                                                      budapesten-2016.10.21..jpg

A kapott tokba első dolgom az volt, hogy behelyezzem a hangszert.

Fényképek, amelyeket a honlapom nem engedett fetölteni, de az USA látogatásomhoz tartozik.

Barátaimnak ez a könyv is megvan és mivel ezt a népszerű dalt minden esetben eljátszottuk, ott tartózkodásom idején az ajándékaimmal együtt az asztalon volt végig. Woody Guthrie : This land is your land.

Az óceán partján a névnapomon.

Hihetetlen látvány!

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                              megszuletett-a-long-neck-heveder..jpg                             elso-pillanata-a-whyte-laddie-kesz-allapotanak-.jpg