Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan lett hosszú nyakú bendzsóm

A hosszú nyakú bendzsóm története

2016.03.20

Abban az évben - 2016.-ban, - amikor a 30. évfordulója volt Pete Seegerrel történt személyes találkozásomnak, késztetést éreztem arra, hogy szert tegyek egy hosszú nyakú bendzsóra ezzel tisztelegve a nevezetes esemény előtt. Szerencsémre a mai kor megkönnyítette ennek megörökítését, ma már van számítógépem és fényképező gépem is, egyéb más lehetőségeimről nem is beszélve.Az első bendzsóm létrejöttében ezekkel még nem rendelkeztem.

Terveim szerint egy olyan nyakat szerettem volna ami pont úgy nézett ki, mint az a hangszer ami a kezemben is volt Berlinben. Gyermekkori barátom John remek műbútor asztalos volt és vállalkozott is a feladatra és kiváló nyersanyaggal is rendelkezett, sajnos a fém részek elkészítése és a bundozás  gondot okozott volna. A dolog megakadni látszott ám eszembe jutott a darabokból összeállított hangszer lehetősége ami az ebay rendszeren keresztül megvalósíthatónak látszott! Kompromisszumot kellett kötnöm a nyak formáját illetően, de nem látszott elég oknak arra, hogy feladjam a tervemet. Keresgéltem és nagy meglepetésemre találtam megrendelhető hosszú nyakú bendzsó alkatrészt és minden egyéb kelléket elfogadható áron szerény rokkant nyugdíjamhoz mérten is! A puding próbája az evés alapon hosszú keresgélés után megtaláltam és meg is rendeltem a nyakat ami nem volt csicsás és megtetszett. A rendelési folyamat rendben lezajlott és vártam a beteljesedést! Legalább olyan izgalmas volt a dolog, mint amikor az első bendzsóm létre jöttét igyekeztem beteljesíteni.

 

 

 

Megkezdtem egy hangszer készítő keresését aki a darabokat szakszerűen össze tudná állítani.A Banjobontó kérte, hogy küldjem el a nyak fotóit.Nem volt nagy tolongás a feladatra!

Véletlen találtam egy hiányos, de egész pot-ot nagyon kedvező áron! Ez módosította a tervemet, mert meggyorsítaná a hangszer elkészültét, akár Pete Seeger születésnapjára el is készülhetne.

Leslie barátom jutott eszembe az összerakás kapcsán aki nagy örömömre szívesen elvállalta.

Végül abban maradtunk, hogy igényli a hangszer a két coodinátort.

A nagy esemény 2016.05.02.-án Pete barátom születés napja előtti estén következett be, elkészült hazánk első Pete Seeger long neck tipusú bendzsója!

Teljesen véletlen találtam rá 2016.08.15.-én a bendzsó nyakamra ami az USA-ban készül gyárilag. Ezt a nyakat sikerült megszereznem tudtomon kívül. Nem titkolom, hogy örülök a felfedezésemnek. For Sale: Pete Seeger Whyte Ladie Style Long Neck 5-String Banjo w/ Gigbag Photo Photo Photo Photo Photo Custon Made Pete Seeger Style Whyte Ladie Long Neck 5-String Folk Banjo with Gig Bag and Professional Leather Banjo Strap! Price: $695. MSRP: $2250! This banjo is equal to and in some cases better than some Deering long neck banjos selling from $2,000 to $5,000! Traditional warm, clear tone for old-time playing styles. Five-Star pro components are the quality that banjo makers have come to expect for over 40 years. Whyte Laydie tone ring is a round steel hoop with scalloped brass ring, held in place by a thin spun-brass outer sleeve. Tone ring is fitted to the 3-ply maple rim. Old-time pot includes: · Stewart-MacDonald Five-Star Banjo Pot · Waverly Style Banjo Tailpiece - Nickel · Five-Star Banjo Rim Rod · Maple banjo rim, 3/4" thick · Whyte Laydie tone ring · 24-notch brass tension hoop · Bracket hooks · Hex nuts · Bracket shoes and bolts Interested in buying this banjo? to arrange purchase Price: $695.00 USD Shipping: Free Shipping Posted By: rob168 United States, Panorama City, CA, 91402 Contact Info: OK to call anytime. 818-849-5152 Contact Robert Condition of Banjo: New Type: 5-String Openback Brand: custom no name Ad Status: Active, #58540 Item viewed 752 times A gyári Whyte Ladie long neck Seeger bedzsómegyik példánya.