Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogy lesz hangszerem?

 

   Tekintve, hogy volt már némi tapasztalatom a hazai hangszerboltokkal kapcsolatban, nem voltam teli reményekkel! Jobb ötletem nem lévén ismét bejártam a budapesti ismert hangszerboltokat. Az eredmény lesújtó volt. Mániám átragadt sok ismerősömre, ám ők sem jártak sok sikerrel.Úgy tűnt,hogy hazánkban banjot vásárolni teljesen képtelen gondolat. Felmerült bennem az a gondolat is, hogy megosztom a problémámat Pete Seegerrel, ám ezt a gondolatot gyorsan el is hessegettem. Miből és hogyan fizetném ki amennyiben hajlandó lenne segíteni? Ez egyáltalán nem látszott járható útnak! Úgy tűnt,hogy véglegesen megfeneklett a szekér! Marad a zenehallgatás és ez nem volt kis áldás. Az első két lemez mellé az ismerősöm hozzásegített egy újabb felvételéhez. Ez egy kis időre elaltatta a problémát. Az alábbi új szerzeményem soha nem került a birtokomba, viszont ezen nőttem fel. Itt meghallgatható az érdeklődő számára is. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Egy volt általános iskolai osztálytársam is érdeklődött a problémám iránt. Róla azt kell tudni, hogy a Beatles korszaknak megfelelően megtanult dobgitáron játszani és sok dalt megtanult a nálam hallott Seeger dalok közül. Egy alkalommal a kerületi Úttörő Házban debütáltunk néhány Seeger folk dallal.Ő gitározott én pedig énekeltem. Jó volt a dolog fogadtatása és ez további lendületet adott a továbbiakra nézve.

    Aztán megint történt valami rendhagyó! A belvárosban volt dolgom és rábukkantam a Váci utcában egy idegen nyelvű könyvesboltra! Sok lehetőséget láttam benne és bár nem volt olcsó dolog, mégis az indián és az amerikai folk zene írott formáját készhez vehettem. Be is mentem és informálódtam a lehetőségekről! Kiderült, csak pénz kérdése az egész! A boltban nem dollárral hanem forinttal lehetett fizetni! Később gyakran éltem is ezzel a pazar lehetőséggel. Elégedetten haladtam hazafelé és a mai napig sem tudom, hogy miért kötöttem ki a Keleti pályaudvar mögött? Itt botlottam bele abba az alaksori üzletecskére melynek ablakában egy ezer éves pókhálós tenor bendzsó díszelgett!! Láthatóan a kutyának sem kellett már időtlen idők óta! Megdobbant a szívem!! Nyomban bementem az üzletbe és megérdeklődtem az árát! Természetesen nem volt nálam komolyabb összeg, de tudni akartam, hogy elérhető ára van a hangszernek!A tulajdonos azon kevesek közé tartozott,aki háborús rokkantként kisipart folytathatott. Már nem is emlékezett arra, hogyan került hozzá a bendzsó, de láthatóan felcsillant a szeme érdeklődésemre.Az összeg nem volt kifizethetetlen aminek nagyon örültem.Nekem ez hatalmas lehetőséget jelentett! Biztosítottam az urat,hogy még ma megvásárolom a hangszert. Zavaromban arra kértem, hogy véletlenül se adja el másnak amíg visszatérek az árával!

Körülbelül két óra múlva kezemben volt életem első saját hangszerem az elérhetetlennek látszó bendzsó !! A dolog szépséghibája talán csak az volt, hogy ez a hangszer nem öthúros volt hanem négy, azaz egy tenor bendzsót fogtam a kezemben. Mivel burkolat nem járt hozzá,a fél város megbámulta a kezemben cipelt hangszert.Otthon azután alaposan átvizsgáltam szerzeményemet.Szakértelem híján természetesen mindent rendben találtam. A bőr kemény betonszerű állapota teljesen megnyugtatott. a nyakkal pedig igazán nem is törődtem. Másfajta nyak kell majd rá lévén öthúros hangszerem lesz - reméltem. A hangoló kulcsok jól működtek, azt gondoltam, hogy jó vásárt sikerült csinálnom. A már említett volt osztálytársamnak bemutattam a következő alkalommal a hangszeremet.Felcsillant a szeme és rögtön habozás nélkül közölte velem, hogy ő faragni fog egy új öthúros nyakat a mostani helyett!! Nem akartam hinni a fülemnek! Hogy mit is fogsz csinálni? - kérdeztem. Kiderült, hogy jól hallottam! Nem is kezdett el gitározni én pedig énekelni, helyette felkapta a szerzeményemet és eltűnt izgatottan! Asztalosnak készült a barátom és zenei téren sem érte be azzal,hogy akkordozzon pengetővel,hanem bontásos ujjtechnikát is alkalmazott olyanfélét,mint a westernzenében használnak.Ez egy igényesebb előadást tett lehetővé. Itt kell megjegyeznem, hogy egy Cisco Houston nevű előadó lemeze a későbbiekben felkerült a hangszalag gyűjteményeim közé és gitározni ennek segítségével tanultam meg. Jó minőségű gitárt sosem vásároltam és a bendzsót sosem szorította háttérbe. Vissza térve a hangszeremhez,le kell szögezzem,hogy ezt el sem akartam hinni.Ez lenne a megoldás? Nos, úgy tűnt, hogy igen! Be kell, hogy valljam, nem értettem sem az asztalos munkákhoz,sem a hangszer bundozásához! Álltam szótlanul és szabadjára engedtem az eseményeket.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Most,hogy írom e sorokat tudatosodott bennem, hogy Pete Seegerrel sosem beszéltünk vagy leveleztünk gitár ügyben. Remekül ért a hat és a tizenkét húros gitárhoz és játszik ukulelén és furulyán is. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Türelmesen vártam az új bendzsó nyak elkészültére. A barátomat jól ismertem, hogy a munka amit kiad a kezéből az hibátlan. A lelkesedése is egyfajta biztosítékot jelentett!

Azután eljött a várva várt nap! Kezemben tarthattam a régi dobbal és új öthúros nyakú bendzsómat!! Remek munkát végzett a barátom, teljes elégedettséggel szemléltem a művét. Talán még jobb is lett mint amire számítottam! És természetesen nagyon boldog voltam! Most jön el az én felelősségem, meg kell tanulni játszani rajta. Nem marad meg sok fénykép róla és nem is a hangszerről készült a kép hanem a fiaimról,de így tudom szemléltetni az első öthúros bendzsómat.

 

                                                                                           

zoli-peter-es-a-banjo---2..jpg

 

Elérkezett a pillanat, hogy megtegyem az első lépéseket ami az alappengetéssel kezdődött. Tartozott hozzá egy zene elméleti rész és a hangszer behangolásának titokzatos ösvénye. Itt azután jó ideig el lehetett időzni! A hangszer megismerése, a húrgépek kiismerése és minden egyébb technika elsajátítása bizony eléggé sok időt vesz igénybe. Megindultam a tanulás rögös útján! Nem akartam elkapkodni semmit.

 

                                                                                             

vega-folk-ranger-banjom.jpg