Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A válasz

Az idő előrehaladtával lassan úgy kezdtem gondolni, hogy nem fogok választ kapni. Nyilván egy ilyen sztár nem fog reagálni egy ismeretlen ország ismeretlen embere levelére. Mi oka lehet rá? Talán csak egy dolog tompította ezt a gondolkodásomat,mégpedig az,hogy pár esztendővel ezelőtt egy hasonló "szerelem", - az indiánok iránti érdeklődésem írott levelemre a Cherokee indián főnök válaszolt.Másrészt, azért ez két külön dolog volt! Egy híres zenész azért más! Koncertekre készül és a levelemre a titkárnője egy udvarias választ küld a legjobb esetben is. Az sem volt biztos, hogy a Sing Out magazin átadta a levelemet Pete Seegernek.

Aztán egészen váratlanul bekövetkezett a csoda! Megérkezett a póstás és nem is csak levelet hozott, hanem egy komoly küldeményt az USA -ból! Mi több érintetlenül!! A feladó pedig maga Peter Seeger volt! Hihetetlen!! Az első pillanatban nem  is mertem kibontani a küldeményt. Többször is figyelmesen és aprólékosan át tanulmányoztam a szokatlan formájú ajándékomat! Mérhetetlenül gazdagnak éreztem magam! Leírhatatlan volt az érzés ami a lelkemben tombolt. Biztos, hogy ez igaz, vagy csak állom csupán? Talán álmodok? Ezt csak úgy tudhatom meg, ha nekilátok és megvizsgálom a belsejét! Miközben neki láttam a feladatnak, azon kezdtem merengeni, hogy a címzés saját kézzel íródott. Nyoma sem volt a titkárnőnek! Úgy tűnt, hogy ezen a téren alaposan melléfogtam! Ez a nevezetes esemény 1974.július 23.-án került postára.

 

                                                                                               

pete-elso-leve--borito.jpg

 

Első látásra egy könyv volt a borítékban és talán egy levél. Nem titkolt kíváncsisággal nyitottam ki a borítékot.Az izgalmas kicsomagolás eredménye valóban egy banjo oktató könyv és egy levél volt.Mérhetetlenül boldog voltam az ajándék láttán. Nem is tudtam, hogy előbb a levelet olvassam-e vagy a könyvbe lapozzak bele?

 

 

                                                                                                     

seeger-elso-level-nekem..jpg

 

Az olvasás mellett döntöttem. Seeger közölte, hogy az általa írt oktató könyvet elküldte érdeklődésemre és felhívta a figyelmemet a magyar népzenére éspedig arra amely a nép konyháján készül. Erről a széleskörű látásmódjáról a következő években folyamatosan megbizonyosodhattam! Természetesen, teljesen igaza volt! Valóban - Kodály országában a népzenének teljesen általánosan gyakorolt zenei műfajnak kellene lennie! Az, hogy az amerikai folkzene után érdeklődtem nem volt szokványos az életében. Arra gondoltam, hogy kíváncsian várja azt,hogy mit fogok kezdeni az ajándékával? Őszintén szólva én sem gondoltam végig ezt a szerelmet.Be kell vallanom, hogy arra meg végleg nem gondoltam komolyan,hogy benzsózni fogok valaha is az életemben.A zenei ismereteim is hagytak kívánnivalót maguk után. Miközben rendszertelenül átgondoltam a problémát, kinyitottam a könyvet!

 

 

 

                                                                                              

pete-seeger-how-to-play-konyv.jpg

 

   Nem titkolt kíváncsisággal lapoztam az első oldalra!Elképzelésem sem volt arról,hogy mit fogok találni mint ahogy arról sem volt elképzelésem, hogy hogyan készül egy oktató könyv? Nos, kellő alapossággal és körültekintéssel készült a kezemben tartott könyvecske.Az ezt megelőző kiadások után a címlista következett ezt pedig egy rövid banjo történelem volt. Az ezt követő lapokon indult az oktatás. Nem kis örömömre zene elmélet is tartozott minden leckéhez. Olyan alapos munka volt, hogy ha sosem tanultam volna semmit a zenéről ez bepótolhatta a hiányosságomat,teljesen követhető a munka amit a kezemben tartottam. Akkor még nem tudhattam,hogy az édesapa zenetudós az édesanya pedig zongora művész.Sajnos sem az akkori politikai rendszerben sem a maiban nem sűrűn találkoztunk Pete Seeger nevével! Ma attól jobb a helyzet,hogy van internet amiről akkoriban végleg nem tudtunk semmit. Azután lépésről lépésre folytatódott a banjozás elsajátítása mindenki számára követhetően. A profin és tematikusan felépített könyv minden segítséget megadni látszott az elszánt olvasó számára. Napokon keresztül és lépésenként odaadóan tanulmányoztam az ajándékomat. Itt kell megemlítenem, hogy egy másik könyvecskét is tartalmazott a küldemény amiről kiderült első látásra, hogy tabulaturákat és dalokat tartalmaz és az elsajátított leckék után kell használni.Mindezek mellett egy újságcikk is lakott a borítékban,amely jóval később egy magyar lapban is megjelent nem kis meglepetésemre. Sajnos ebből a magyar példányból nem maradt a birtokomban egyetlen példány sem.

   Az oktató belső, - a banjo történetét leíró oldalt - itt teszem közkincsé.

 

                                                                                                      

how-to-play---tortenelem.jpg

 

   Az első lépések a technika elsajátításában pedig itt látható az olvasó részére.

 

                                                                                                         how-to-play---alappangetes.jpghow-to-play---elso-dalok.jpg

 

                                                                                                  

   A következőkben hasonló logikával halad a könyv az ismeretek elsajátításában. Meg kell  jegyezni, hogy ez a módszer a közismert Pete Seeger un. felfelé pengetési stílus. A későbbiekben rátér a szerző a hagyományos népi technikák ismertetésére a bluegrass és a blues stílusig bezárólag.

   A fentebb már említett másik könyv pedig az alábbi fotón látható úgy mint borító , valamint  két dal kiragadva és lefényképezve a tájékoztatás kedvéért.

 

                                                                                                     

pete---goofing-suite.jpg

 

     Alant található a fejtegetésem a kottákról és a tablaturákról. Aki akarja máris megszólaltathatja ezeket a dallamokat!

                                                                                                          pete---goofing---cindy.jpg

pete---goofing-darlin-coree.jpg

 

A boldogság mellett,felderengett bennem az az érzés, hogy nagy fába vágtam a fejszét! Nem csak a tanulásra gondoltam első sorba. Inkább azon kellett alaposan elgondolkodnom, hogy mi módon fogok banjot szerezni? Ez messze nem tűnt egyszerű dolognak az akkori világban!

 

 

 

 

 

                                                                                                  

vega-folk-ranger-banjom.jpg