Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A találkozás

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Középiskolai első évemben  történt meg a nagy találkozás. Tanítás után felmentem egy ismerősömhöz aki olyan zenét hallgatott, amilyet addig még sosem hallottam. Egy kellemes hangú férfi öthúros bendzsón  kísérte az énekét! Nyomban bekövetkezett a szerelem! Az ismerősömnek  nagyon sok  nyugati lemeze volt. Ezek  hazánkban elérhetetlenek voltak  .Megkértem, hogy szalagos magnómra felvehessem a hallott nagylemezt. Rövidesen el is készült a Pete Seeger sings Woody Guthrie hanganyagának átvétele egy orsós magnó szalagomra! Amikor beléptem az ajtaján és ami akkor megfogott az a Ruben James volt. Ma már nekem is megvan a lemez a gyűjteményemben.

pete-seeger-sings-woody-guthrie.jpg

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Nagyon boldog voltam és megszállottan hallgattam ezeket a dalokat.Nagyon érdekesnek és szokatlannak találtam,hogy némelyik dalt egészében, vagy csak a refrénben együtt énekelt vele a közönsége! Titkon azt gondoltam, hogy a hatás kedvéért, valamilyen studióban készült trükkel érték el ezt a hatást. Sokáig azonban nem foglalkoztatott a dolog. Szenzációs volt hallani amint belép a közönség és az a technika ahogyan Pete Seeger végigvezényelte az egész dalt,nem volt megszokott hazánkban. Nagyon örültem, hogy a birtokomba került ez a zene.

   Egy következő látogatásom alkalmával ismét Pete Seeger szólt az ismerősöm lemezjátszóján és természetesen ezt is nagyon szerettem volna felvenni magnóra. Készségesen bele is egyezett és a hangszalag második oldalára felkerült a hanganyag! Még boldogabb voltam mert újabb dalokat ismertem meg ezáltal. Ez az LP sosem lett a saját gyűjteményem része, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a látogató meghallgathatja a dalokat.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Mivel már két nagylemezét is ismertem, érdeklődtem az előadó személyét illetően. Talán érthető, hogy szerettem volna többet tudni, hisz a nagylemezen található információkat nem tudtam elolvasni mert nem került a kezembe a borító egyetlen alkalommal sem. Bár merre is kérdezősködtem, senki nem volt elég széles ismeretségi körömben aki segíteni tudott volna!

 

 

  Megpróbálkoztam a bendzsón  keresztül eredményre jutni. A kezdeti sikereim fel is villanyoztak! Többen említették a Benkó Dixiland bendzsósát, ám amikor azt találtam mondani, hogy én öthúros bendzsóban vagyok érdekelt, sajátosan néztek rám. Gondoltam,hogy  a nem túl sok hangszerbolt  valamelyik eladója majd segít a kiváncsiságom kielégitésében! Tévedtem! Azután beletörödtem a dologba mert nem tehettem mást!

 

 

 

seeger-benzsoja.jpg